pleelist

 

 

Deze week in het Itempje een 'B-Kantje' op de B-Kant van de Gap Band single 'Steppin'(Out)' uit 1979 staat 'Party Lights'.

The Gap Band wordt in 1967 opgericht door Ronnie Wilson. De band bestaat uit de broers en domineeskinderen Ronnie, Robert en Charlie Wilson. Zij zijn neven van funkzanger en -bassist Bootsy Collins. In de beginjaren zijn ze achtergrondzangers bij diverse r&b-zangers. Aanvankelijk treden ze op als The Greenwood Archer Pine Street Band, vernoemd naar Greenwood Avenue, Archer Street en Pine Street, drie straten in hun geboortestad Tulsa. Later wordt deze naam ingekort tot The G.A.P. Band en The Gap Band. Nadat ze ontdekt worden door Leon Russell mogen ze in 1973 hun eerste album opnemen.

In 1977 wordt The Gap Band aan de kant gezet door hun platenmaatschappij. Op advies van zakenman Lonnie Simmons wordt de groep, die inmiddels uit veertien leden bestond, weer verkleind tot het originele trio. In deze samenstelling weten ze in 1979 door te breken met de single Shake, die de vierde plaats haalt in de r&b-hitparade van Billboard. In 1980 komen ze met I don't believe you wanna get up and dance (Oops upside your head) in de Nederlandse Top 40 en behalen de zevende plaats. Op dat moment hebben ze nog geen hit gehad in de Billboard Hot 100. Dat lukt voor het eerst in 1981 met Burn rubber (Why you wanna hurt me), wat in Nederland de laatste hit voor het trio is. In de top 40 komt het tot plats 23. Hoewel het in de Billboard Hot 100 bij kleine hitjes blijft, scoren ze in de speciale r&b-lijst vier #1-hits. Naast Burn rubber (Why you wanna hurt me) zijn dat Early in the morning, Outstanding en All of my love.

Na 1983 neemt het succes van The Gap Band langzaam af. Alleen Charlie Wilson blijft succes houden. Eerst op de achtergrond als zanger bij the Eurythmics, maar later ook met soloplaten. In 2005 stond hij in de Billbord Hot 100 met Charlie, last name Wilson, maar daarvoor had hij ook al zijn medewerking verleend op platen van andere artiesten. Het bekendst is zijn samenwerking met Snoop Dogg, die eerder de Gap Band-hit I don't believe you wanna get up and dance (Oops upside your head) bewerkte tot Snoop's upside ya head. Zo is Charlie Wilson te horen op Beautiful en Signs. Op Beautiful wordt hij Uncle Charlie Wilson genoemd.

Wilsons stem wordt geroemd als inspiratie voor de vocale sound van New jack Swing artiesten als Guy, Aaron Hall, Keith Sweat, en R. Kelly. De band gaf in 1996 een reünieconcert en bracht nog een live greatest hit album uit: The Gap Band: Live and Well.

In 2001 wordt het nummer You are my high bewerkt door de Franse producer Demon samen met een sample uit het nummer I Don't Believe You Want to Get Up and Dance (Oops!). Dit wordt een hit.

Op 26 augustus 2005, werd The Gap Band geëerd als BMI Icoon bij de 57ste jaarlijkse BMI Urban Awards. De waardering ging uit naar artiesten die een unieke invloed hebben uitgeoefend op generaties van musici. Het nummer 'Outstanding' alleen al blijft een van de meest gesamplede liederen in de geschiedenis en is door meer dan 150 artiesten gebruikt.

Robert Wilson overleed op 15 augustus 2010 thuis, in Palmdale Californië, aan een hartaanval.

itempje