pleelist

 

 

Deze week in het Itempje, een 'Mooi Nederlands Liedje' van Kandanz met hun grote hit uit 1983 Ín Het Donker'.

Kadanz kwam voort uit de homo-cabaretgroep Spitsroeden, met naast Bakker Herman Schulte en Kees van den Berg. Spitsroeden ontstond aan het begin van de jaren tachtig en hield homo's, vooral in het COC-circuit, een kritische spiegel voor. In de ruim twee jaar dat de groep bestond, verschoof het accent van de optredens steeds meer van conferences met liedjes naar popsongs, die minder een homo-karakter hadden. Dit resulteerde in Kadanz met Bakker als gitarist en zanger, Van den Berg als toetsenist, Eric van der Wal op drums en Martijn van Tour als bassist. Schulte was actief als tekstschrijver en percussionist.

De groep scoorde in 1983 met In het donker (in eigen beheer opgenomen in Studio 150 in Amsterdam) en in 1984 met Intimiteit twee bescheiden hitjes in de Nederlandse Top 40 en de Nationale Hitparade. Inmiddels was de bezetting veranderd: Basgitaar Steven Kip, gitaar Eddy Hilberts en drums Ben Jansen. Tussen 1985 en 1989 bestond de groep in feite niet meer, maar in een gewijzigde samenstelling en met het nieuwe album Blik op oneindig timmerde de groep vanaf 1989 opnieuw aan de weg. Naast Bakker en Schulte bestond Kadanz uit Ferry Lever op gitaar, Mies Sleegers als toetsenist en zanger, Ben Jansen op drums en Frank Papendrecht op basgitaar. De singles Dagen dat ik je vergeet en De wind haalden in 1989 de Nederlandse hitparade. Hou me vast, van de in 1990 verschenen cd Van de wereld, was in 1991 een nummer 1-hit op Curaçao. Dit leidde tot een aantal optredens aldaar.

Jaren 90 en 00
Bakker verhuisde in 1993 naar Curaçao, waar hij actief is als radiopresentator/nieuwslezer. Met zanger Marc Dollevoet in plaats van Bakker bracht Kadanz in 1993 de cd Sta Op uit. Het album haalde niet het succes van de voorgangers. Met producent Martin Duiser en arrangeur Hans Hollestelle bracht Bakker in 1998 onder de naam Frans Bakker's Kadanz het album Aan of Uit uit. Van deze cd kreeg vooral het nummer Wat doe ik hier enige airplay in Nederland. Schulte werkte als tekstschrijver mee aan de cd, die vooral een soloproject was van Bakker.

In 2008 waren er plannen om met artiesten als Splitsing, Circus Custers, Polle Eduard en Erik Mesie een uitgebreide Ze zijn terug!!-tournee op te zetten. Na slechts één optreden werd de concertreeks vanwege financieel mismanagement verder afgeblazen.

Martijn van Tour, bassist van het eerste uur, overleed in 2005 op 40-jarige leeftijd aan een hartaanval. Basgitarist Frank Papendrecht, actief in Kadanz tussen 1989 en 1994, overleed in 2009 op 56-jarige leeftijd eveneens aan een hartaanval. 

itempje